PRIA avab maapiirkonna ettevõtjate konkurentsivõime suurendamise investeeringutoetuse taotluste vastuvõtu

28. augustil avaneb perioodi 2023–2027 maapiirkonna ettevõtjate konkurentsivõime suurendamise investeeringutoetuse taotluste vastuvõtt. Toetuse eesmärgiks on maapiirkonnas püsivalt tegutsevate mikro- ja väikeettevõtjate konkurentsivõime kasvatamine, mis on omakorda eelduseks, et maapiirkonda tekivad uued atraktiivsed töökohad.

Toetus on olemuselt sarnane perioodil 2014-2020 rakendatud maapiirkonnas majandustegevuse mitmekesistamise investeeringutoetusega, kuid uue perioodi toetusskeem on oluliselt muutunud. Väga tähelepanelikult tuleb tutvuda kõigi konkurentsivõime toetuse saamise tingimuste ja nõuetega ning enne taotluse esitamist kõik toetuse taotlemise ja investeeringuga seotud tegevused ning finantseering läbi mõelda.

Toetuse taotlejatele toimub 14. augustil veebi teel infopäev, mille toimumise täpne aja avaldatakse PRIA kodulehel hiljemalt augusti alguses. Info nii PRIA kodulehel kui sotsiaalmeediakanalites.

PRIA pakub toetuse taotlejatele taotlusvooru ajal juhendamisteenust. Täpsem info juhendamise kohta avaldatakse PRIA kodulehel hiljemalt augusti alguses.

Tingimused toetuse taotlejale:
toetust saavad mikro- ja väikeettevõtjad, kes on enne taotluse esitamist vähemalt kaks majandusaastat olnud ettevõtluses tegevad. Mõlemal taotluse esitamise aastale vahetult eelnenud majandusaastal peab taotleja müügitulu olema olnud vähemalt 40 000 eurot.

Taotluse esitamisele vahetult eelnenud mõlemal majandusaastal peab taotleja majandusaasta keskmine täistööajale taandatud töötajate arv olema vähemalt 1 ning taotluse esitamisele vahetult eelnenud mõlema majandusaasta jooksul peab terve aasta vältel olema täidetud vähemalt üks töölepingu alusel töötava töötaja töökoht.

Toetatakse tegevusi, mis aitavad kaasa maapiirkonnas püsivalt tegutsevate ettevõtjate kestlikule arengule ja selleks toetatakse neid maapiirkonnas materiaalse või immateriaalse vara soetamisel või ehitise ehitamisel. Tegevus peab ettevõtja konkurentsivõimet suurendama vähemalt ühe järgmise prioriteedi kaudu:

1) taotleja jaoks uudse tehnoloogia kasutuselevõtmine. Näiteks saab ettevõtte jaoks uudseks lugeda tehnoloogiat juhul, kui see võimaldab teha midagi, mida seniste töövahendite, seadmete või masinatega teha ei saanud ning seeläbi pakkuda klientide ootustele paremini vastavat toodet või teenust;

2) infotehnoloogilise lahenduse kasutuselevõtmine. Siin hinnatakse ettevõtte tegevusi seoses digitaliseerimisega, eelkõige arvestades kuivõrd aitab projekti raames tehtav investeering kaasa ettevõtte konkurentsivõime kasvule, sealhulgas läbi majandustegevuse efektiivsemaks muutmise, tootmise või teenuse osutamise kvaliteedi tõstmise ja müügitegevuse tõhustamise. Näiteks kui ettevõttes võetakse kasutusele uus tarkvaralahendus, siis hinnatakse, kuidas see aitab kaasa ettevõtte müügitulu kasvule;

3) ressursitõhususe parandamine. Siin hinnatakse, kuivõrd aitab projekti elluviimine kaasa ettevõttes keskkonnasäästlike ja kliimaneutraalsete eesmärkide saavutamisele, näiteks materjali raiskamise vähendamisele, materjalide taaskasutuse suurenemisele, energia kokkuhoiule jne. Ehitise puhul võib selleks olla näiteks uue tootmishoone ehitamise järgselt tekkinud energia kokkuhoid.

Taotleja poolt kavandatav tegevus on toetatav ainult juhul, kui see on seotud vähemalt ühe eelmainitud prioriteetse tegevusega.

Toetust ei anta tegevuste eest, mis on seotud järgmiste tegevusaladega: hasartmängude ja kihlvedude korraldamine, finants- ja kindlustustegevus, kinnisvaraalane tegevus, juriidilised toimingud ja nõustamine, rentimine ja kasutusrent ning põllumajandus, metsamajandus ja kalapüük.

Toetuse maksimaalne suurus ühe taotleja kohta on 200 000 eurot strateegiakava perioodil, minimaalne suurus ühe taotluse kohta on 10 000 eurot. Toetust antakse 15 kuni 40 protsenti projekti abikõlbliku kulu maksumusest.

Allikas: pria.ee